Violeta Mihalașcu este psiholog clinician și supervizor în psihologie clinică. Lucrează, din 2011, ca specialist în recuperarea copiilor cu tulburări de spectru autist. Operează în cadrul Asociației Help Autism, unde din 2014 susține cursuri de informare pentru cadrele didactice și părinți, precum și cursuri pentru formarea terapeuților ABA. Din 2021, a început și supervizarea specialiștilor în domeniul psihologiei clinice.

Sumar temă Conferința Internațională ABA:

Problemele de atenție în autism și ADHD

Din perspectiva neurodezvoltării, atenția vizuală este unul din aspectele fundamentale ale cogniției care se dezvoltă încă de la vârstă mică, iar atunci când se înregistrează anumite anormalități, chiar dacă sunt foarte mici, în timp pot avea efect în cascadă în raport cu dezvoltarea abilităților cognitive mai avansate, printre care și recunoașterea socială.

Atenția vizuală joacă rol integral în dezvoltarea funcționării sociale, prin procesul de mediere a atenției împărtășite. Vom analiza cum se manifestă problemele de atenție în ADHD și în autism și vom discuta despre strategii de sporire a atenției, pentru ambele tulburări.