Numele meu este Rusea Teodora-Iuliana și sunt pasionată de domeniul intervențiilor terapeutice în autism. Am aflat cu entuziasm despre Conferința ABA care urmează să aibă loc la București, în perioada 10-11 noiembrie 2023. În calitate de specialist în domeniul sănătății mentale și al educației, doresc să îmi împărtășesc experiența și cunoștințele cu privire la „Bune Practici în Managerierea Familiei Copilului cu Autism”.

Tema pe care aș dori să o susțin se axează pe abordări terapeutice eficiente și soluții practice care pot îmbunătăți viața familiilor ce au un copil cu TSA și, implicit, a acestora. Datorită implicării mele anterioare în programele de intervenție comportamentală aplicată (ABA) și prin colaborarea cu familii de copii cu autism, am acumulat o înțelegere profundă a nevoilor și provocărilor cu care aceștia se confruntă zilnic. Experiența mea ca psihoterapeut aduce un avantaj prin intervențiile eficiente și abordările terapeutice care ar putea fi de ajutor în contextul dat.

Prezentarea mea va include strategii de comunicare utile terapeuților, pentru a spori implicarea familiei în procesul de dezvoltare al copilului cu TSA. Intenționez, de asemenea, să abordez importanța susținerii părinților, a fraților/surorilor și a altor membri din familie, în gestionarea emoțiilor și stresului, contribuind la menținerea sănătății mentale și unui mediu familial empatic și pozitiv.

Îmi doresc să împărtășesc cunoștințele mele cu participanții conferinței și să contribui la dezvoltarea unui dialog constructiv în domeniul autismului și al susținerii familiilor acestora.

Sumar temă Conferința Internațională ABA:

Bune practici în managerierea familiei copilului cu autism

Această prezentare va fi în limba română.

Abstract: Descoperirea că un copil are autism poate fi copleșitoare pentru întreaga familie, dar este important să subliniem că un diagnostic nu este o sentință, ci mai degrabă o călătorie spre înțelegere și dezvoltare. În bunele practici de gestionare a familiei copilului cu autism, este important să oferim suport pentru a diminua traumele asociate cu diagnosticul, concentrându-ne pe o bună analiză emoțională a părintelui și resurse adecvate. Să nu uităm că frații și surorile copilului cu TSA sunt implicați și ei în această călătorie și au nevoie de un suport pe măsura încercărilor lor. Construirea unei relații autentice cu părinții copiilor cu TSA depinde în mod fundamental de comportamentul terapeutului. Acesta nu doar inițiază relația, ci stabilește termenii colaborării prin atitudinea sa și modul de comunicare, jucând un rol-cheie în asigurarea unei relații sănătoase și productive.