Lazăr-Niedermayer Tanita-Doloress este absolventă a Facultății de Psihologie și Științe ale Educației, specializarea Psihopedagogie Specială din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Este psihopedagog și terapeut ABA cu o experiență de 3 ani în domeniu, fiind în prezent terapeut și coordonator în cadrul Asociației de Intervenție Terapeutică pentru Copil și Familie Activity din București.

În prezent urmează programul de studii postuniversitare “Analiză comportamentală aplicată. Intervenție în tulburările de spectru autist” din cadrul Universității de Vest din Timișoara. De asemenea, de-a lungul timpului a participat la cursuri de formare și conferințe în domeniu precum:

– Curs RBT (Registered Behaviour Techinician) în perioada Ianuarie 2021-Aprilie 2022

– Tehnici ABA în Tuburările de Spectru Autist

– PECS (Picture Exchange Communication System) Nivelul I

– Conferința Internațională ABA 2021

Sumar temă Conferința Internațională ABA:

Dezvoltarea emoțională – de la recunoaștere până la autoreglare 

Această prezentare va fi în limba română.

Abstract: De-a lungul timpului am avut ocazia să interacționez cu foarte mulți copii. Am întâlnit copii care erau la început de drum într-un proces terapeutic sau care făceau terapie de ceva vreme, am interacționat cu părinți care aveau ca obiectiv să își ajute copiii să vorbească sau care își doreau ca cei mici să aibă comportamente adecvate. Am văzut copii cu abilități cognitive specifice vârstei sau care aveau abilitățile cognitive dezvoltate mult peste vârsta lor, dar care nu reușeau să își exprime emoțiile și să le gestioneze adecvat și din acest motiv ei întâmpinau dificultăți la locul de joacă sau la grădiniță/școală, manifestând comportamente greu de gestionat pentru părinți. De aceea aleg să introduc de timpuriu în planurile de intervenție terapeutică programe specifice pentru dezvoltarea abilităților emoționale. Chiar dacă la prima vedere acestea nu par a fi importante și părinții sau chiar specialiștii le lasă în plan secund pentru a dezvolta alte abilități, eu le consider exprem de utile încă de la vârste mici. În prezentarea de față ne propunem să venim cu activități practice prin care noi, adulții, fie ca suntem părinți sau specialiști, putem să îi ajutăm pe cei mici să se familiarizeze și chiar să își gestioneze cât mai bine emoțiile.