Cristina Salagean Tecu, Ph.D, BCBA 

Lucrează cu persoane cu autism și întârzieri în dezvoltare de 15 ani, a studiat tema incluziunii elevilor cu TSA în învățământul de masă în cadrul Universității „Babeș-Bolyai” unde a primit și titlul de Doctor în Științe ale educației, are publicații în diverse reviste internaționale și este autoarea cărții „Învață-mă să învăț – Intervenții validate științific pentru facilitarea incluziunii și a recuperării copilului cu tulburare de spectru autist”.

Cristina este analist comportamental BCBA, coordonează programe de terapie în România și în străinătate și este președintele Asociației Com Passion din Cluj-Napoca. Scopul muncii ei este de a îmbunătății integrarea socială și calitatea vieții persoanelor cu TSA.

Prezentări la Conferința Internațională ABA 2022.

Abstract:

Din ce în ce mai mulți copii cu tulburări din spectrul autist (TSA) merg la grădinițe sau școli de masă. Integrarea acestor copii este o provocare pentru toți cei implicați în acest proces: copilul cu TSA, familia lui, cadrul didactic, colegii de clasă, terapeuți și coordonator. În cadrul acestei conferințe voi prezenta informații și exemple practice foarte utile în legătură cu formarea cadrelor didactice, adaptarea curriculară și organizarea echipei transdisciplinare.

De asemenea, voi oferi în premieră acces liber scalei „Autoeficacitatea profesorilor pentru includerea elevilor cu tulburări din spectrul autist în învățământul de masă” (TSE-ASDI) –  o scală tradusă și validată pentru populația din România care ne va ajuta să înțelegem cât de pregătiți se simt profesorii pentru a integra copii cu TSA și ce ar trebui să conțină programele de formare pentru a facilita interacțiunea cu elevul și procesul de integrare în învățământul de masă.