Andreea Cosmaciuc este psihoterapeut cognitiv comportamental și Consultant în Analiză Comportamentală Aplicată, cu formare în analiză comportamentală aplicată, cognitiv-comportamentală, NLP și formare în psihologie clinică.

Experiență în: 

  • psihoterapia copilului și adolescentului cu TSA și tulburări de dezvoltare
  • psihoterapia copilului și adolescentului cu dificultăți de integrare, probleme socio-emoționale, depresie, anxietate, adicții, fobii, tulburări alimentare
  • psihoterapie pentru adulți și vârstnici
  • psihoterapie și consiliere de familie

Specialitate: Psihoterapie copii, Psihoterapie adolescenți, Psihoterapie adulți,  Consiliere, Programe de dezvoltare personală

Sumar temă Conferința Internațională ABA:

Necesitatea unui program de consiliere pentru părinți

Această prezentare va fi în limba română.

Abstract: Intervenția concepută de psiholog pentru a ajuta copiii cu autism ar trebui să includă în mod necesar o acţiune faţă de părinţi ţinând cont de caracteristicile acestora, adică cunoștințele lor, preocupările lor, starea lor motivațională, capacitatea lor de rezistență, disponibilitatea lor etc.  Este deci necesar, în ansamblu, să se asigure o calitate a vieții la fel de bună, pe cât posibil întregii familii, ceea ce presupune, în special pentru a reduce stresul, anxietatea cât mai mult posibil și riscul de depresie, încurajarea în căutarea de sprijin social, promovarea rezilienței și implementarea strategiilor pentru coping adaptat. Cu alte cuvinte, trebuie să reușești cumva intervenția cu părinții unui copil autist pentru a reuși intervenția cu copilul lor.

Fără a ințelege impactul psihologic pe care îl are creșterea unui copil cu TSA și fără a le oferi părinților consiliere, succesul intervenției este puțin probabil. În acordarea de asistență a părinților copiilor cu autism, accentul nu trebuie sa fie doar asupra copilului. Succesul intervenției în autism este nevoie să includă și un program de consiliere pentru părinți.

Vă aștept să discutăm mai mult de ce înseamnă acest proces și cât este de important, în cadrul Conferinței Internaționale ABA, ediția 2023.