Anca Dumitrescu, Psiholog, BCBA

Anca are specializare în analiza comportamentală aplicată încă din 2010, certificată ca primul analist comportamental BCBA din România. Este unul dintre cei mai importanți formatori naționali, fiind implicată atât în dezvoltarea cursurilor de formare de scurtă durată ale psihologilor și terapeuților ABA, dar și în programul Clemson-România – Verified Course Sequence în analiza comportamentală aplicată, inițiat în 2016.

Anca a fondat Autism VOICE împreună cu Claudia Matei și Oliviana Giura, organizația prin care a reușit să dezvolte primele standarde de calitate din România în terapia copiilor cu TSA și primele proiecte de formare a specialiștilor la nivel național. Este implicată în coordonarea programelor din cadrul celor două centre Autism Voice, în acțiuni de reglementare a statutului analizei comportamentale în România, în campanii de informare, lobby & advocacy și mai ales în proiectele care susțin familiile copiilor cu TSA, tulburări de dezvoltare și terapia acestora. Anca este deasemenea Coordonator științific al ABA Bucharest International Conference si Presedinte al Institutului ABA Romania.

În cei 16 ani de experiență și implicare activă în domeniu a făcut posibile nu doar dezvoltarea analizei comportamentale la noi în țară și a serviciilor pentru copii, dar și consolidarea statutului specialiștilor, oferindu-le un ghid etic pentru a profesa și toate informațiile academice necesare practicii.

Prezentări la Conferința Internațională ABA 2022.

Interventia ABA in comunitate si grup

Abstract:

Stim cu totii cate de importanta este interventia timpurie si cat de multe beneficii adduce in viata celor mici si a parintilor acestora. Dar ce se intampla dupa ce copilul  devine adolescent si nevoile lui depasesc arealul casei. Cum arata un PIP pentru un adolescent ce  nu are incredere in el sau nu stie cum sa-si faca prieteni. Sau cum as putea sa sustin un adolescent al carui nivel de dezvoltare  este destul de limitat? Cum arata un plan pentru interventii pe comportament ?

 Prin prezentarea noastra dorim sa impartasim din experienta noasta cu voi si sa raspundem la aceste intrebari.