Alexandra Comărniceanu are o experiență de 16 ani în domeniul Analizei Comportamentale Aplicate (ABA). A terminat Masterul în ABA la Universitatea din Bangor, Marea Britanie și a devenit BCBA (Board Certified Behaviour Analyst) în 2012. 

A fost lector atât în cadrul conferințelor din România cât și din Marea Britanie si a susținut traininguri în diverse țări europene. Pe langa aceasta, activitatea ei mai constă în monitorizarea programelor de terapie ABA la domiciliu, supervizarea centrelor ce utilizeaza terapia ABA (atat in Romania cat si in alte tari), integrarea persoanelor cu tulburare de spectru autist și alte deficiențe în școli și grădinițe precum și  supervizarea persoanelor ce doresc să își obțină certificarea de BCBA (Board Certified Behavior Analyst), BCaBa (Board Certified Assistant Behavior Analyst) si RBT (Registered Behavior Technician). De asemenea, un alt domeniu in care activeaza este cel al educatiei, unde colaboreaza cu scoli si gradinite  ce vor să utilizeze ABA pentru a-si eficientiza activitatea.

 

Prezentări la Conferința Internațională ABA 2022.

Automonitorizarea sau cum ii invatam pe copii sa inceapa sa isi modifice singuri comportamentul, pentru a-si atinge obiectivele

Abstract:

Automonitorizarea reprezinta o componenta a strategiei de self-management si consta in faptul ca o persoana isi observa in mod sistematic propriul comportament si colecteaza date in legatura cu el. De regula, aceasta este asociata cu strategiile folosite de adultii cu dezvoltare neurotipica pentru a-si modifica diverse comportamente, in viata de zi cu zi.

Insa cercetarile indica faptul ca ea este utilizata cu succes si in cazul persoanelor cu tulburare de spectru autist sau alte intarzieri in dezvoltare. Asadar, in cadrul prezentarii noastre vom discuta despre modul in care am utilizat strategia de automonitorizare in cazul unui baietel diagnosticat cu tulburare de spectru autist pentru a creste frecventa raspunsurilor corecte, vom impartasi rezultatele obtinute si vom puncta alte potentiale piste pentru cercetari ulterioare.