Adriana Bălșanu
Psiholog cu experiență de 15 ani în programele de recuperare ale copiilor cu TSA, are drept de liberă practică în domeniile Psihologie clinică, Psihoterapie cognitiv comportamentală și Psihopedagogie specială. A absolvit masterele de Psihodiagnoză și consiliere psihologică din cadrul Universității Ecologice, București și Applied Behavior Analysis din cadrul Clemson University, devenind astfel Analist Comportamental.
Experiența practică în lucrul cu copiii cu diferite diagnostice clinice reprezintă un atuu în procesul de evaluare clinică deoarece psihodiagnosticul are o importanță semnificativă pentru demersul terapeutic și a predicțiilor prognostice sau a recomandărilor educaționale.
Consideră că este important și responsabil să fie într-o permanentă dezvoltare profesională astfel încât să ofere calitate prin serviciile prestate.
0763610353
Prezentări la Conferința Internațională ABA 2022.
Evaluarea clinică și rolul său în procesul de recuperare
Abstract
În anul 2007 am luat contact cu termenul de evaluare clinică și încă de atunci mi-a trezit curiozitatea și interesul încât mi-am propus să studiez acest segment de specializare și să descopăr cât de important este, în tot ceea ce reprezintă proces de recuperare al copiilor cu CES (cerinte educationale speciale). Importanța termenului și activității clinice era dată chiar de către parinții copiilor cu autism cu care lucram în vremea aceea prin faptul că mergeau cu emoții la evaluari pentru a primi un punct de vedere obiectiv în ceea ce privește progresul copilului.
De la un an la altul, părinții au devenit și mai preocupați să afle care este nivelul de dezvoltare al copilului și măsurarea permanentă a progresului, ceea ce înseamnă că procesul de evaluare clinică este foarte important, iar calitatea lui trebuie să fie incontestabilă, astfel încât părintelui să-i fie foarte clar ce pași trebuie să urmeze în continuare.
Am ales această temă din dorința de a explica importanța deciziilor luate imediat după primirea psihodiagnosticului și modalitatea în care specialiștii îi pot determina pe părinți să ia cele mai potrivite decizii cu privire la procesul de recuperare al copilului. Pasihologul clinician are un rol important în consilierea familiilor și pentru că, de cele mai multe ori este prima persoana cu care interacționează în acest domeniu, este important să ofere informații de cea mai bună calitate, dovedite științific, într-o manieră naturală, folosind limbaj ușor de înțeles, lăsând părintelui sentimentul de încredere.