Anca Dumitrescu
Specializată în analiza comportamentală aplicată încă din 2010, certificată ca primul analist comportamental BCBA din România. Este unul dintre cei mai importanți formatori naționali, fiind implicată atât în dezvoltarea cursurilor de formare de scurtă durată ale psihologilor și terapeuților ABA, dar și în programul Clemson-România – Verified Course Sequence în analiza comportamentală aplicată, inițiat în 2016.
Anca a fondat Autism VOICE împreună cu Claudia Matei și Oliviana Giura, organizația prin care a reușit să dezvolte primele standarde de calitate din România în terapia copiilor cu TSA și primele proiecte de formare a specialiștilor la nivel național. Este implicată în coordonarea programelor din cadrul celor două centre Autism Voice, în acțiuni de reglementare a statutului analizei comportamentale în România, în campanii de informare, lobby & advocacy și mai ales în proiectele care susțin familiile copiilor cu TSA, tulburări de dezvoltare și terapia acestora. Anca este deasemenea Coordonator științific al ABA Bucharest International Conference si Presedinte al Institutului ABA Romania.
În cei 16 ani de experiență și implicare activă în domeniu a făcut posibile nu doar dezvoltarea analizei comportamentale la noi în țară și a serviciilor pentru copii, dar și consolidarea statutului specialiștilor, oferindu-le un ghid etic pentru a profesa și toate informațiile academice necesare practicii.
Temă: Dezvoltarea abilităților de management personal la copii
Abstract: Management-ul personal este, sau ar trebui să fie, obiectivul final al educației.
O persoană fără control de sine cade pradă tuturor stimulilor cu un caracter imediat, chiar și acelor stimuli care aduc cu sine o pedeapsă întărziată:
- Dacă vede o prăjitură, o mănâncă;
- Dacă i se dă o țigară, o fumează;
- Chiar dacă își face planuri, nu are abilitatea de a le duce la bun sfărșit, pentru că este în totalitate dependentă de evenimentele imediate;
- Este ca o barcă pe apă – plutește în mod necontrolat în larg.
La cealaltă extremă, se află un manager de sine extrem de abilitat.
- Și el, de asemenea, își setează obiective, dar el este capabil să le și atingă;
- Are abilitățile necesare să ocolească stimulii periculoși;
- El identifică condițiile care afectează comportamentul și le modifică astfel încât să i se potrivească;
- El ia temporar în considerare anumite posibilități îndepărtate atunci când își setează prioritățile;
- Vântul bate, dar el este cel care stabilește direcția bărcii și o direcționează într-acolo.
Aceste doua persoane sunt profund diferite. Primul este controlat de evenimentele imediate din mediu. Cel de-al doilea își conduce propria viață.
Cel căruia îi lipsește controlul de sine simte presiune din partea mediului si consideră că regulile sunt făcute să-l îngrădească. Este posibil ca acesta să creadă în liberul arbitru, și că el alege să facă ce vrea, dar întreaga lui viață este lipsită de control.
Pe de altă parte, cel care deține control de sine simte că se află în controlul propriei vieți, iar el chiar deține mai mult control asupra propriei sale vieți decât cel care este caracterizat de impulsivitate.
Management-ul personal este, sau ar trebui să fie, obiectivul final al educației, iar ca să ajungem acolo este necesar să lucrăm cu copiii noștri pe dezvoltarea acestei abilităti de la vârste cât mai mici, pentru că pe masură ce trece timpul vor accepta mult mai greu remodelarea comportamentală si emoțională.
Dezvoltarea abilităților de management personal este un subiect care mă preocupă, atât la nivel profesional, în activitatea de aproape 20 ani în lucrul cu copiii cu tulburări de dezvoltare, precum și în viața personală – atât la nivel personal, cât și în creșterea copiilor mei care în prezent au vârstele de 7 și 11 ani.