Veronica Sîrbu este psiholog clinician cu specializare în analiză comportamentală aplicată, fiind co-fondator al centrului “Puzzle Kids” din Republica Moldova. A absolvit Masterul “Psihologie Clinică” la Universitatea de Stat din Moldova, iar în decembrie 2020 va absolvi Masterul în “Analiză Comportamentală Aplicată” la Ball State University din SUA.

Activitatea Veronicăi constă în evaluarea copiilor, dezvoltarea programelor de terapie ABA și monitorizarea realizării programelor în cadrul centrului. De asemenea, colaborează cu cadrele didactice pentru asigurarea unui proces incluziv calitativ de integrare școlară. Este pasionată de noile tendințe in ABA și le aplică în cadrul centrului “Puzzle Kids”.

Sumar temă Conferința Internațională ABA:

PEAK- ce este și cum îl utilizăm?

Abstract

Programul de evaluare PEAK a fost creat de către Mark Dixon în 2008, fiind, în prezent, cel mai evidence-based curriculum din domeniul intervențiilor pentru copiii TSA. PEAK este curriculum lingvistic dedicat promovării apariției cunoștințelor avansate creat în baza teorii RFT (frame-urilor relaționale) și o fuziune a conceptelor tradiționale Skinneriene ale operanților verbale cu procedurile post-Skinneriene ca răspuns relațional derivat (derived relational responding).

Sistemul de formare relațională PEAK conține 4 module de învățare: Modulul Direct, Modulul Generalizare, Modulul Transformare și Modulul Echivalență. Fiecare program este descris detaliat cu obiective, materiale și stimuli tipici, precum și instrucțiuni privind implementarea și colectarea datelor. Sistemul de evaluare PEAK a fost cercetat în peste 30 de cercetări științifice.

Această prezentare va fi susținută în limba română.