Anca Dumitrescu este psiholog şi are specializare în analiza comportamentală aplicată ,încă din 2010, certificată ca primul Board Certified Behavior Analyst din România. Este trainer, fiind implicată atât în dezvoltarea cursurilor de formare de scurtă durată ale psihologilor și terapeuților ABA, cât și în programul Clemson-România – Verified Course Sequence în analiza comportamentală aplicată, inițiat în 2016. Anca a fondat Autism VOICE, organizația prin care a reușit să dezvolte primele standarde de calitate din România în terapia copiilor cu TSA și primele proiecte de formare a specialiștilor la nivel național. Este implicată în coordonarea programelor din cadrul celor două centre Autism Voice, în acțiuni de reglementare a statutului analizei comportamentale în România, în campanii de informare, lobby&advocacy, şi mai ales, în proiectele care susțin familiile copiilor cu TSA, tulburări de dezvoltare și terapia acestora. Anca este, de asemenea, Coordonator științific al ABA Bucharest International Conference şi Preşedinte al Institutului ABA România. În cei 16 ani de experiență și implicare activă în domeniu, a făcut posibile nu doar dezvoltarea analizei comportamentale la noi în țară și a serviciilor pentru copii, dar și consolidarea statutului specialiștilor, oferindu-le un ghid etic pentru a profesa și toate informațiile academice necesare practicii.

Sumar temă Conferința Internațională ABA:

Analiza comportamentală aplicată în creșterea copiilor

Abstract:

Analiza comportamentală poate ajuta orice copil sau adult să devină mai echilibrat și efficient, în viața de zi cu zi, și să aibă abilități mai bune de self-management.

Pornind de la principiile analizei comportamentale ne putem înțelege mai bine proprii copii: cum să-i ascultăm, cum să analizăm și să înțelegem comportamentul, ce așteptări putem avea, nu doar potrivite vârstei, dar și mai important, potrivite personalității fiecărui copil în parte.

Putem identifica 3 componente cheie în creșterea copilului, bazate pe o perspectivă pragmatică și pe principiile analizei comportamentale. Aceste componente reprezintă ABC-ul în creșterea copiilor, pe care le am în vedere și în creșterea copiilor mei, de 8 și 4 ani.

Abilitățile de management personal (self-management) ale părintelui

Esti sigur că știi ce ai de făcut în creșterea copiilor, și teoretic, așa este.

Dar ți-ai observat zilnic comportamentul?

Te porți în concordanță cu ceea ce știi și cu valorile tale?

Imaginea de sine a copilului

Afirmațiile pe care i le adresăm zilnic copilului ii vor contura imaginea de sine.

Daca nu o fac părinții constant, imaginea de sine se va forma pe baza afirmațiilor făcute de cei din jur, care nu întotdeauna o vor face cu grijă față de dezvoltarea lui.

Comportamentul copilului

Impune reguli!

Stabilește limite!

Dă dovadă de fermitate (nu agresivitate)!

Voi aborda subiectele de mai sus și voi veni cu exemple practice și strategii de dezvoltare a fiecărei componente cheie în creșterea copiilor în cadrul prezentării din cadrul ABA International Conference.

Vă aștept!

Vezi programul