Alexandra Comărniceanu are o experiență de 17 ani în domeniul Analiei Comportamentale Aplicate (ABA). A absolvit Masterul în ABA la Universitatea din Bangor, Marea Britanie și a devenit BCBA (Board Certified Behaviour Analyst) în 2012.
A fost lector atât în cadrul conferințelor din România cât și din Marea Britanie si a susținut traininguri în diverse țări europene. Monitorizeaza programe ABA la domiciliu, supervizeaza centre ce utilizeaza ABA, se ocupa de integrarea persoanelor cu tulburare de spectru autist și alte deficiențe în școli și grădinițe și supervizeaza persoanele ce doresc să își obțină acreditarea in acest domeniu. De asemenea, un alt domeniu in care activeaza este cel al educatiei, unde colaboreaza cu scoli si gradinite ce vor să utilizeze ABA pentru a-si eficientiza activitatea.
Sumar temă Conferința Internațională ABA:
Implicarea părinților, variabilă esențială în evoluția copiilor cu TSA
Această prezentare va fi în limba română.
Abstract: Știm deja că ABA este extrem de eficientă în cazul persoanelor cu TSA, însă rezultatele diferă de la un copil la altul. Deși sunt mai multe variabile ce influențează rezultatele finale și evoluția copilului, un rol crucial îl are implicarea părinților în acest proces. Aceasta prezentare va aborda lucrurile atât din perspectiva părinților cât și a specialiștilor și va conține sugestii și strategii ce vor putea fi utilizate atât de unii cât și de ceilalți pentru a maximiza această implicare și a creste calitatea vieții copiilor și implicit, a familiei.
ABA: contează nu doar ce predăm, ci și cum anume predăm
Această prezentare va fi în limba română.
Abstract: Ca orice știinta, ABA a evoluat destul de mult de-a lungul timpului și cu siguranță va continuă să facă acest lucru și în viitor. Știm deja că noi, că și analiști comportamentali, avem instrumentele necesare pentru a preda eficient persoanelor cu TSA și alte întarzieri în dezvoltare, o multitudine de abilități. Însă este nevoie să acordăm atenție nu doar predării, ci și modului în care este realizată această predare. Aspectele precum relația cu adultul care predă, crearea unui mediu ce promovează siguranța și încredere, crearea oportunităților de a face alegeri, predarea și generalizarea obiectivelor astfel încât să poată fi utilizate în mod funcțional în viața de zi cu zi, validitatea socială și utilizarea unor proceduri cât mai puțîn restrictive sunt doar câteva din variabilele pe care ar trebui să le avem în vedere.