Peter Gerhard
Peter Gerhardt, Ed.D., este directorul executiv al programelor EPIC din Paramus, NJ. Dr. Gerhardt are peste 40 de ani de experiență în utilizarea principiilor analizei aplicate a comportamentului, în sprijinul adolescenților și adulților cu tulburări din spectrul autist în medii educaționale, de angajare, rezidențiale și comunitare. A fost autor sau a editat o serie de publicații, inclusiv „Manualul calității vieții pentru persoanele cu TSA” (Springer, 2022), şi a coeditat și „Ghidul clinicianului pentru sexualitate și autism” (Academic Press, 2024). A susţinut prezentari la nivel naţional şi internaţional pe aceste subiecte şi altele, conexe. Dr. Gerhardt este co-președinte al Consiliului Științific pentru Organizația pentru Cercetarea Autismului și face parte din numeroase consilii consultative profesionale, inclusiv Centrul Cambridge pentru Studii Comportamentale. În prezent, este afiliat în cadrul Institutului pentru Științe Comportamentale Aplicate de la Colegiul Endicott. Dr. Gerhardt și-a primit doctoratul de la Rutgers, Școala de Educație a Universității de Stat din New Jersey.
Temă: Dezvoltarea unei vieții de adult cu demnitate, concentrate pe rezultatele semnificative din punct de vedere social
Abstract:
Din punct de vedere istoric, obiectivul cercetării analizei (şi practicii) analizei comportamentale a fost mai degrabă calitatea intervenției şi mai puțin calitatea rezultatului intervenției. Deși acest lucru a permis o mai bună înțelegere a procesului tehnic pentru o intervenție eficientă, nu a oferit prea mult în ceea ce privește obținerea de rezultate semnificative sau cu importanță din punct de vedere social. Schimbarea semnificativă a comportamentului, din punct de vedere social, este totuși esențială pentru știință și pentru promisiunea unei instruiri sau intervenții analitice comportamentale de calitate (de exemplu, Baer, Wolf și Risley, 1968; Wolf, 1978). Acest lucru, din păcate, va necesita unele modificări ale propriilor noastre repertorii comportamentale, iar schimbarea comportamentului este rareori ușoară sau simplă. Putem începe cu cerința ca instruirea și intervenția să fie mutate în afara sălii de clasă controlate sau a mediului clinic, într-o comunitatea mai puțin controlată. Există apoi cerința ca cei dintre noi din domeniu să devină mai pricepuți în aplicarea științei noastre de intervenție în grupuri (de exemplu, 3:1 sau 4:1) fără a sacrifica dobândirea de abilități sau rezultate semnificative din punct de vedere social. Practicanții vor trebui, de asemenea, să sublinieze din nou importanța menținerii generalizării abilităților dobândite dacă se dorește obținerea unor rezultate semnificative din punct de vedere social. În acest atelier se vor discuta aceste cerințe și altele, dintr-o perspectivă practică, aplicată, analitică a comportamentului. Vor fi oferite recomandări pentru cercetări și practici viitoare.
Obiective:
După participarea la acest webinar, participanții vor putea:
- Identifica caracteristicile obiectivelor educaționale care sunt semnificative și, prin urmare, importante din punct de vedere social.
- Preciza diferența dintre abilitățile aplicate și cele funcționale și care sunt mai susceptibile de a fi reținute după terminarea instruirii.
- Discuta cel puțin trei strategii asociate cu instruirea de grup cu mai mult efecte în TSA.
Referințe
Baer, D. M., Wolf, M. M., & Risley, T. R. (1968). Some current dimensions of applied behavior analysis. Journal of applied behavior analysis, 1(1), 91.
Wolf, M. M. (1978). Social validity: the case for subjective measurement or how applied behavior analysis is finding its heart 1. Journal of applied behavior analysis, 11(2), 203-214.