
Karola Dillenburger
Dr. Karola Dillenburger este profesor de analiză şi educație comportamentală și este Directorul fundației Centrului de analiză comportamentală din cadrul Facultății de Științe Sociale, Educație și Asistență Socială de la Queen’s University Belfast. Este membru al Asociației internaționale pentru Analiza comportamentală (ABAI) și Președintele actual al Asociației europene pentru Analiza comportamentală (EABA) (2024-2026). Este analist comportamental-doctor certificat de consiliu (BCBA-D) și psiholog clinician (HCPC).
Profesorul Dillenburger a condus dezvoltarea programului de master în Analiza aplicată a comportamentului (MScABA) la QUB și a fost director de curs al programului de master în Autism (2008-2025). A dezvoltat cursul de Tehnician comportamental la QUB și a fost implicată în dezvoltarea resurselor multimedia la www.SimpleStepsAutism.com. Cercetările ei se concentrează pe intervenția timpurie bazată pe dovezi pentru copiii vulnerabili, inclusiv cei diagnosticați cu autism, formarea comportamentală a părinților și creșterea copiilor cu dizabilități pe viaţă, pierderi și traume. Promovează în mod activ recunoașterea profesională națională și internațională a analiștilor comportamentali din toată Europa. De asemenea, supervizează cu succes mai mulți studenți doctoranzi.
Înainte de a fi numită la QUB în urmă cu peste 30 de ani, profesorul Dillenburger a lucrat intens în îngrijirea copiilor, educație și medii terapeutice. A publicat pe scară largă, printre care nouă cărți, resurse de formare multimedia și site-uri web și peste 110 lucrări academice. Susține frecvent discursuri naționale și internaționale în SUA, India, Europa și Australia. A primit Medalia de Aur de la Universitatea Masaryk, Brno, Republica Cehia.
Presentation at the ABA International Conference 2025
Instruirea pentru familiile afectate de autismul profund
Familiile cu persoane cu autism sunt mult mai susceptibile în a experimenta marginalizarea, sărăcia și excluderea, comparativ cu familiile care nu sunt afectate de autism. În același timp, intervențiile analizei aplicate a comportamentului sunt susținute de un număr mare de studii care oferă dovezi ale eficacității lor pe termen scurt și lung. În unele părți ale lumii (de exemplu, SUA, Canada), aceste proceduri sunt considerate asistență „standard de aur” pentru copiii cu autism şi sunt finanțate în mare parte de sistemul de asigurări de sănătate. Familiile afectate de autism profund, în special cele care trăiesc în alte părți ale lumii, nu pot accesa cu ușurință aceste intervenții. Simple Steps este o resursă online multimedia, disponibilă gratuit, dezvoltată de părinții copiilor cu autism în colaborare cu o echipă internațională de analiști comportamentali certificați de către Consiliu. Această prezentare susține că Simple Steps oferă baza pentru formarea părinților. Pentru a ilustra acest punct de vedere vor fi prezentate exemple din Simple Steps.