
Judah B. Axe
Dr. Judah Axe este profesor de analiză comportamentală la Universitatea Simmons din Boston, Massachusetts, unde predă în cadrul programelor de master și doctorat, în clasă și în mediul online. Și-a petrecut ultimii 25 de ani îmbunătățind abilitățile copiilor cu autism prin cercetare și practică. De asemenea, a obținut diplomele de master şi doctorat în Analiza aplicată a comportamentului și Educație specială la Universitatea de Stat din Ohio.
Laboratorul Dr. Axe se concentrează pe predarea comportamentului verbal, îmbunătățirea abilităților sociale și reducerea comportamentului provocator. A publicat peste 40 de articole și capitole de carte și a fost autorul celei de-a 10-a ediții a manualului, Analiza aplicată a comportamentului pentru profesori.
Dr. Axe face parte din consiliile editoriale a cinci reviste de cercetare în ABA. De asemenea, face parte din Consiliul consultativ al Fundației B.F. Skinner, Consiliul științific al Organizației pentru Cercetarea Autismului și este administrator al Centrului Cambridge pentru Studii Comportamentale. În trecut, a fost co-coordonator pentru secțiunea privind comportamentul verbal din cadrul Conferinței internaționale al Asociației pentru analiza comportamentală și președintele Grupului de interes special pentru comportamentul verbal (VB SIG). De asemenea, în 2021, a primit Premiul de excelență pentru predarea comportamentului verbal de la VB SIG.
Presentation at the ABA International Conference 2025
Intervențiile antecedente asupra comportamentului provocator
Abstract:
Predarea intensivă este adeseori necesară pentru elevii cu autism și tulburări asociate, dar deseori are ca rezultat un comportament provocator motivat de evadarea din situația de predare. Există mai multe intervenții antecedente sau preventive pentru diminuarea comportamentului provocator în timpul instruirii intensive, inclusiv predarea fără erori, secvența de solicitare cu probabilitate ridicată și împerecherea înainte de sesiune. Prezentatorul va discuta aspectele conceptuale și procedurale ale acestor intervenții și va împărtăși cercetările asupra acestor tehnici. Aceasta va include o discuție despre operațiile de motivare condiționată reflexivă (CMO-R), instruirea cerințelor, antrenamentul de comunicare funcțională și întărirea condiționată.