Gina Seria
Este psihoterapeut din 2010, ceea ce îi permite să înțeleagă și să abordeze eficient familiile și terapeuții cu care colaborează. De asemenea, oferă suport persoanelor care suferă de depresie, celor care se confruntă cu diverse anxietăți sau celor care trec prin stres post-traumatic.
De 17 ani, se dedică cu pasiune sprijinirii copiilor speciali, căutând mereu noi modalități de a-i ajuta. A început în 2007 ca terapeut ABA și, în 2019, a obținut acreditarea internațională BCBA iar din 2023 este și UKBA.
Coordonează echipe de recuperare pentru copiii speciali atât în România, cât și în Marea Britanie. De-a lungul carierei, a susținut numeroase cursuri pentru formarea terapeuților ABA și a participat la diverse proiecte alături de cadre didactice, vizând integrarea copiilor cu nevoi speciale. A explorat multiple modalități de comunicare cu părinții copiilor speciali, oferindu-le sprijin și soluții terapeutice care au contribuit la progresul semnificativ al copiilor lor.
În cadrul conferinței Internaționale ABA 2024 , Gina Seria va explora abordările terapeutice menite să reducă stresul și trauma parentală, împărtășind studii de caz și soluții practice care să inspire și să ghideze participanții în sprijinirea familiilor afectate de TSA.
Temă: Abordări terapeutice pentru stresul si trauma părinților după diagnosticul de TSA
Abstract: Impactul diagnosticului de Tulburare de Spectru Autist (TSA) asupra funcționării familiale și a sănătății mentale a părinților, inclusiv riscul dezvoltării simptomelor de traumă (PTSD), subliniază importanța intervențiilor specializate pentru a ajuta aceste familii să gestioneze stresul și să-și îmbunătățească starea de bine.
Diagnosticul de TSA aduce provocări semnificative nu doar pentru copilul diagnosticat, ci și pentru întreaga familie. Funcționarea familială poate fi profund afectată pe multiple planuri. Comunicarea în familie poate deveni tensionată, rutinele zilnice pot fi perturbate, iar membrii familiei pot experimenta sentimente de neputință și izolare.
Studiile arată că părinții copiilor cu TSA sunt expuși unui risc crescut de a dezvolta tulburări de anxietate și depresie. Aceste tulburări pot avea un impact profund asupra capacității lor de a oferi suportul necesar copilului, dar și asupra relațiilor interpersonale și a funcționării lor zilnice.
În acest context, intervențiile specializate devin esențiale. Programele de sprijin pentru părinți, terapiile de familie, consilierea psihologică și grupurile de suport sunt doar câteva dintre metodele care pot ajuta familiile să gestioneze stresul. Aceste intervenții nu doar oferă suport emoțional, ci și strategii practice pentru a face față provocărilor zilnice.
În cadrul prezentării voi aborda următoarele teme:
- Incidența simptomelor de stres cronic/traumă la părinți după diagnosticarea copilului cu TSA.
- Simptomele și manifestările stresului cronic/traumei la părinți.
- Factori de protecție în prevenirea stresului cronic/traumei la părinți.
- Studiu de caz: Intervenții și rezultate.
În fața provocărilor aduse de TSA, colaborarea interdisciplinară și implicarea activă a comunității de specialiști sunt vitale. Numai printr-un efort concertat și prin aplicarea unor intervenții personalizate putem spera la un viitor mai bun și mai stabil pentru familiile afectate de TSA. Să ne angajăm, așadar, să fim alături de aceste familii, să le oferim sprijinul de care au nevoie și să contribuim la crearea unui mediu de viață cât mai echilibrat și fericit.