
Francesca Degli Espinosa
Francesca degli Espinosa, Ph.D:, BCBA-D, Cpsychol.
La fel ca mulți alții din domeniul ABA, inițial, comportamentul verbal al Francescăi cu privire la analiza comportamentală a fost în mare măsură modelat de un copil mic cu autism care avea foarte puține cuvinte în repertoriul său. Ea își definește cariera ca pe un lung șir de evenimente norocoase care au adus-o în final în poziția de clinician principal pentru primul studiu de rezultate EIBI din Marea Britanie și de a își finaliza doctoratul în psihologie sub supravegherea prof. Bob Remington, la Universitatea din Southampton, Marea Britanie.
Activitatea academică actuală a Francescăi este reprezentată de traducerea descrierilor cognitive și de dezvoltare ale proceselor cheie în limbaj și dezvoltare în perioada copilăriei, într-o analiză a variabilelor de control, cu scopul de a ajunge la o tehnică de remediere a deficitelor la copiii cu autism. Activitatea ei clinică și de cercetare se concentrează pe răspunsul social timpuriu, comportamentul verbal generativ și teoria minții. În 2023, a primit „Premiul pentru supraveghetor clinic în comportament verbal” de la Grupul de interes special VB al ABAI. În prezent, conduce o mică clinică de diagnosticare și evaluare în Marea Britanie și predă analiză comportamentală avansată în cadrul mai multor programe postuniversitare din Italia, Marea Britanie și SUA. Este un fost membru al consiliului de administrație al Fundației B.F. Skinner. Locuiește în Southampton, Marea Britanie, cu soțul ei și cei doi câini ai lor, care îi provoacă zilnic cunoștințele și abilitățile și care au învățat-o să fie un analist comportamental mai bun pentru oamenii pe care îi servește.
Presentation at the ABA International Conference 2025
Puncte de contact în cunoaștere: Analiza comportamentului verbal din Teoria minții
De obicei, Teoria minții este considerată o sintagmă folosită ca umbrelă pentru a se referi la, dar și pentru a interpreta, o colecție de răspunsuri care implică capacitatea oamenilor de a explica și de a prezice comportamentul altora, pe baza înțelegerii stărilor mentale ale acestora, cum ar fi credințele și dorințele lor. Nu numai că acest construct, Teoria minții, este universal acceptat în domeniul psihologiei, dar a ajuns să fie un sistem teoretic care explică procesele sociale și cognitive suplimentare atât la copiii și adulții tipici, cât și la cei atipici, sarcinile bazate pe convingeri false devenind testul său de turnesol. Prin contestarea premisei conform căreia stările mentale provoacă comportamente, voi deconstrui în primul rând sarcinile bazate pe convingeri false în componente verbale individuale. În al doilea rând, voi încerca să răspund la întrebarea ce facem noi, ca oameni, atunci când ne angajăm într-un comportament verbal complex cu privire la comportamentul altei persoane, printr-o analizarea repertoriilor sale componente de control. Înrădăcinată în răspunsul social timpuriu, în al treilea rând voi oferi o descriere a dezvoltării acesteia din pruncie până la copilăria timpurie și voi arăta cum tehnologia aplicată poate continua și valida atât o analiză conceptuală, cât și experimentală a subiectului discutat.