Denisa Mitrea
Coordonatorul unei echipe de instructori comportamentali, psihopedagog și consultant in analiză comportamentală, formând totodată instructori comportamentali, având o experiență în a fi alături terapeuților, copiilor și familiilor acestora de 7 ani.
Abordarea mea este bazată pe nevoile globale ale copilului, pe care le ating prin intermediul jocului, bazându-mă pe conectarea cu copilul și crearea oportunităților de învățare într-un mod cât mai natural, generalizând într-o varietate de medii pe care copilul le întâlnește.
Temă: ABC-ul NEVOILOR. Functiile comportamentelor si nevoile asociate
Abstract: În contextul identificării sursei comportamentelor disruptive, a ceea ce le generează și le menține, ne uităm către una din cele 4 funcțiii de bază ale comportamentului și către tipurile de întăritori. Psihologia umanistă vorbește despre faptul că în spatele funcției există o nevoie, o stare de tensiune interioară menită să ne facă să acționăm înspre reinstaurarea echilibrului și evoluție. Noi propunem un cadru pentru a identifica această nevoie și de a o corela cu funcția comportamentală, oferind o metodă accesibilă, fără a fi necesară o cunoaștere profundă a terminologiei analizei comportamentale aplicate.
Prin transferul de informații din domenii precum psihologia copilului, psihologia vârstelor și neuroștiință, aducem în legătură cu analiza comportamentala aplicată, concepte și elemente esențiale. Scopul nostru este de a face aceste informații mai accesibile ca limbaj și ușor de înțeles, atât pentru părinți, cât și pentru profesori sau terapeuți aflați la început de drum. De asemenea, urmărim aducerea în practică a unor repertorii de comportamente pe care tindem să le lăsăm în afara sferei ABA (jocuri, activități naturale, informații ), dorind să creăm o punte mai naturală între specialiști și non-specialiști.
Ne axăm pe trei aspecte esențiale: comportamentul, funcția acestuia și nevoile care stau la baza lui. În același timp, punem accent pe aplicabilitatea practică a acestor concepte, oferind un schimb de abilități și o mai bună înțelegere a comportamentului. Astfel, ideea de nevoie devine centrală, fiind plasată în continuarea funcțiile comportamentului. Această abordare nu doar că îmbogățește repertoriul de răspuns al părinților, profesorilor și terapeuților, dar și facilitează o colaborare mai eficientă între aceștia, contribuind la o intervenție mai bine orientată și adaptată nevoilor individuale ale copilului și a diadei copil-adult.