Delia Popa
Analist Comportamental certificat BCBA si Consilier Vocational. In cadrul Autism Voice, Delia coordoneaza programe de terapie si training vocational, si este parte din echipa care a construit programul Work Aid Kit, adresat tinerilor neurodivergenti, dar si companiilor care doresc sa devina incluzive.
Inainte de a se alatura echipei Autism Voice, Delia a lucrat timp de 14 ani in diverse corporatii, fiind implicata in proiecte complexe din toate ariile ce tin de resurse umane: design de procese, politici si proceduri, design organizational, management al performantei, recrutare, compensatii si beneficii.
Este absoleventa a Facultatii de Management- Administratie Publica si a Facultatii de Relatii Economice Internationale din cadrul ASE- Bucuresti si a urmat Masterul de Comunicare Manageriala si Resurse Umane la SNSPA. In prezent, urmeaza cursurile Facultatii de Psihologie.
Temă: Evaluarea vocationala in cazul persoanelor cu autism
Abstract: Gasirea unui loc de munca sau identificarea unui mod de a-si castiga independenta financiara sunt cu siguranta piloni importanti in viata oricarui tanar, iar tinerii cu autism nu sunt o exceptie. In contextul in care incidenta autismului a crescut cu 317% din 2000 si pana in prezent, ne este clar, ca societate, ca nu ne permitem sa ii ignoram. Tinerii cu TSA sunt cei mai afectati de somaj, chiar si raportat la restul persoanelor cu dizabilitati.
Din cauza dificultatilor de comunicare, 85% dintre ei nu reusesc sa treaca de primul interviu, chiar daca din punct de vedere cognitiv sunt perfect capabili sa indeplineasca cerintele unui anumit loc de munca. Ca specialisti, este important sa avem in vedere faptul ca incluziunea este o strada cu doua sensuri: pe de-o parte, sa ne asiguram ca urmarim dezvoltarea abilitatilor necesare vietii independente a tinerilor cu TSA, iar pe de alta parte, sa ne asiguram ca prezentam mediului de business/ angajatorilor strategii prin care isi cresc gradul de incluziune pentru categoriile vulnerabile.
Prima parte a lucrarii prezinta modalitati in care putem aborda evaluarea vocationala in cazul tinerilor cu dizabilitati si ariile pe care este important sa le urmarim in aceasta evaluare.
Cea de-a doua parte, prezinta un exemplu de plan de dezvoltare si cum poate fi el structurat astfel incat beneficiarul echipa de terapie, dar si parintii sa stie care sunt abilitatile (pivot) de imbunatatit care sporesc potentialul de integrare la un viitor loc de munca.
In cea de-a treia parte a lucrarii, se explica pe scurt care sunt principalele provocari ale tinerilor neurodivergenti la locul de munca si cum pot fi ele anticipate si gestionate de catre angajatori. De asemenea, se puncteaza principalele avantaje pe care un angajator le are atunci cand integraza un candiat neurodivergent.
In ultima parte a lucrarii, vom discuta despre elementele importante de avut in vedere atunci cand facem “potrivirea” intre beneficiarii nostril si locul de munca: modul in care este recomandat sa se desfasoare procesul de selectie si onboarding, modul in care construim fisa de post si alte ajustari pe care angajatorul este indrumat sa le faca, pentru a oferi un mediu prietenos si incluziv.
Work Aid Kit, program complex de integrarea pe piata muncii in companii a persoanelor cu neurodiversitate
Abstract:
Diversitatea, echitatea și incluziunea (DEI) sunt cadre organizaționale care urmăresc să promoveze tratamentul echitabil și participarea deplină a tuturor oamenilor, în special a grupurilor, care au fost subreprezentate sau supuse discriminării pe baza identității sau dizabilității. Neurodiversitatea este o dizabilitate invizibila ce a inceput sa fie subiect de acceptare sociala abia din anii 1990 la nivel international. In Romania, se vorbeste despre Neurodiversitate de mai putin de zece ani, iar la nivel de integrare pe piata muncii, nu se discuta aproape deloc. Managementul DEI pe piata muncii se află, de asemenea, într-o stare incipientă la nivel national in aproape toate aspectele. Practicile de D&I sunt mai degrabă preluate de la departamentele de Resurse Umane ale companiilor cunoscute, în timp ce politicile de D&I sunt adaptate legislației românești, dar și culturii și mentalității locale dupa criterii incongruente.
Autism Voice a lansat anul acesta programul Work Aid Kit, un program complex dedicat incluziunii pe piata muncii a persoanelor neurodiverse, cu accent atat pe solutii dedicate posibililor angajati, cat si angajatorilor, companiile din tara, care isi doresc sau au nevoie de resurse concrete pentru DEI a Neurodiversitatii. Din 2025, asociatia va deschide si serviciu cu platforma de matchmaking in acest sens. Organizatia va prezenta, de asemenea, in premiera, in cadrul Conferintei, rezultate ale primului studiu calitativ DEI a Neurodiversitate pe piata muncii in companii din tara pe care aceasta il desfasoara impreuna cu parteneri, cu date cantitative si calitative studii de caz, si alte informatii valoroase, ce vor sublinia importanta stringenta atat a programului si rezultatele acestuia de pana acum, cat si a constientizarii si educarii publicului larg privind dizabilitatile invizibile din perspectiva economica, sociala si legislativa.