Ana Bogdan
Temă: Procesul de terapie in cazul adolescentilor si adultilor cu tulburare de spectru autist
Abstract: Adolescentii si adultii cu tulburare de spectru autist au dificultati in intelegere mediului inconjurator,interactiunile sociale sunt limitate sau absente, comportamente agresive sau cele de auto-vatamare se intensifica in cauza lipsei abilitatilor(cognitive, limbaj, independenta).Adolescentii si adultii cu abilitati inalt functionale, prezinta izolare socială, dispoziţie depresivă, dificultăţi interpersonale, dificultăţi in gestionarea stresului. Cum era de aşteptat, profilul de personalitate se pliază pe descrierea clinică, incluzând şi introversie, anxietate socială, timiditate şi discomfort în situaţiile sociale. Aceşti subiecţi prezintă de asemenea o slabă conştiinţă de sine şi o capacitate redusă de introspecţie.Acest tip de terapie adecvat adultilor cu tulburare de spectru autist,îşi propune să acţioneze asupra emoţiilor distructive, asupra gândurilor iraţionale cât şi asupra comportamentelor nepotrivite. O caracteristică importantă a acestui tip de terapie este limitarea timpului de intervenţie asupra subiectului.
Adolescentii si adultii cu abilitati minine, au nevoie de dezvoltarea abilitatilor functionale (sa isi pregateasca un sandwich, sa puna hainele in masina de spala).Autismul afecteaza adultii in mai multe feluri:emotii sunt greu de reglat,dificultate in a interpreta ceea gandesc sau simt cei din jur,dificultati in conversatie, tendinta de a provoca zgomote involuntare, cum ar reglarea tonalitatii vocii.
Marea provocare a adultilor cu tsa este integrarea in societate,gasirea unui job sau dezvolatarea unor abilitati functionale care are au ca obiectiv independenta.
De aceea, este nevoie de realizarea unor programe personalizate care ajută adulti si adolescentii cu tulburare de spectru autist,să îşi înţeleagă gândurile şi emoţiile, să identifice corelaţia dintre felul lor de a gândi şi modul în care reacţionează, să conştientizeze că fac parte din diferite grupuri şi comportamentul lor influenţează reacţiile celor din jurul lor. Toate acestea,poate evita agravarea acestei stări de anxietate, schimbarile de dispozitie şi elimina gândurile negative.
Planul programului pentru adolescentii si adultii cu tsa este de a forma o curricula, cu programe specifice pe fiecare arie (cognitiva, emotionala, autonomie personala, independenta, motricitate) si realizarea unui cadru in care ei se simt confortabil, invatand intr-un ritm propriu si functional, abilitati de care are nevoie o persoana de zi cu zi.
Curricula programelor pentru adolescentii si adultii cu tsa poate sa cuprinda abilitati academice functionale(x:sa invete banii si sa ii utilizeze in mod functional, folosirea tehnologiei etc), extindere abilitatilor deja insusite , dezvoltarea abilitatilor de relationare, si dezvoltarea independetei.