Alexandra Comărniceanu are o experiență de 14 ani în domeniul Analizei Comportamentale Aplicate (ABA). A terminat Masterul în ABA la Universitatea din Bangor, Marea Britanie și a devenit BCBA (Board Certified Behaviour Analyst) în 2012. A fost lector atât în cadrul conferințelor din România cât și din Marea Britanie și susține traininguri în diverse țări europene.
Activitatea ei constă în monitorizarea programelor de terapie ABA la domiciliu, precum și integrarea persoanelor cu tulburare de spectru autist și alte deficiențe în școli și grădinițe. De asemenea, supervizează persoanele care doresc să își obțină certificarea de BCBA (Board Certified Behavior Analyst), BCaBa (Board Certified Assistant Behavior Analyst) și RBT (Registered Behavior Technician). Alte responsabilități sunt organizarea de traininguri pentru cadrele didactice ce vor să utilizeze ABA pentru a eficientiza predarea în grup în cadrul grădinițelor, precum si coordonarea centrului pentru persoane cu TSA deschis de Asociatia Soare cu Luna, din Craiova.
Sumar temă Conferința Internațională ABA:
Proceduri utilizate pentru a reduce frica de anumiți stimuli și a elimina comportamentele disruptive, în cazul persoanelor cu TSA
Uneori, în cazul persoanelor cu TSA pot apărea frici legate de anumite obiecte sau activități. Ar putea fi vorba de teama de câini, de un leagăn, de jucăriile care se mișcă, de tuns, de tăiat unghiile și de multe alte lucruri și contexte pe care le întâlnim frecvent, în viața de zi cu zi. Acestea nu pot fi mereu evitate și duc, de obicei, la emiterea unor comportamente disruptive de o intensitate crescută.
Obiectivul acestei prezentări este de a discuta despre strategiile pe care le putem utiliza în aceste situații și despre cum putem ameliora temerile în cauză, dacă este nevoie, astfel încât să reducem comportamentele disruptive și să îmbunătățim calitatea vieții persoanelor cu care lucrăm.
Această prezentare va fi susținută în limba română.