Ana Paun
Psiholog clinician si analist comportamental acreditat BCBA, lucreaza in domeniul Analizei Comportamentale Aplicate din 2010 cu copiii diagnosticati cu Tulturare din Spectru Autist, ADHD, Tulburare de Opozitionism Provocator, dar si sindroame genetice rare precum Sindromul Rett, Deficit de GLUT-1, Sindromul West.
Anual impartaseste din cunostintele sale prin cursurile pe care le sustine in cadrul Asociatiei Autism Voice.
Pentru al doilea an participa ca lector la Conferinta Internationala ABA din Bucuresti.
Temă: Strategii pentru reducerea dependenței de ecrane
Abstract: Intr-o societate moderna tehnologia ne ajuta sa rezolvam cat mai multe activitati intr-un timp foarte scurt. Accesul la informatie, posibilitatea de a invata la distanta, realizarea cumparaturilor online si comunicarea intre persoane se realizeaza prin ecrane, fie ca vorbim de telefon, calculator sau televizor.
Electicitatea, televizorul, telefonul, internetul sunt doar cateva elemente cu care ne-am obisnuit in acest secol si ne-ar fi greu sa renuntam la ele.
Aceasta dezvoltare a tehnologiei a adus foarte multe avantaje in domeniul medical, alimentar, educational, dar ca orice lucru inventat de om, tehnologia are si dezavantaje mai ales in randul persoanelor vulnerabile.
Numeroase studii au demonstrat faptul ca omul petrece mult timp in fata ecranelor ceea ce are un efect nociv asupra sanatatii psihice si fizice. Organizatia Mondiala a Sanatatii a ajuns sa recomande pentru fiecare categorie de varsta un numar de ore astfel incat sa se diminueze efectele nocive ale ecranelor, iar oamenii sa se bucure mai mult de viata.
Copiii sunt cei mai vulnerabili in fata ecranelor, ajungand sa petreaca ore inca din primii ani de viata. Inlaturarea acestor dispozitive de catre parinti, duce de cele mai multe ori la reactii de agresivitate sau autoagresivitate. Pentru a diminua aceasta dependenta este nevoie de interventie, iar Analiza Comportamentala Aplicata ne poate ajuta in reducerea timpului petrecut in fata ecranelor.