Amalia Lupu
Logoped, cu o experiență vastă în lucrul cu copiii care prezintă diverse tulburări de comunicare și limbaj, tulburările de respirație și deglutiție.
Este psiholog acreditat COPSI, cu drept de liberă practică în psihopedagogie specială și este membru al Asociației Specialiștilor în Terapia Tulburărilor de Limbaj (ASTTLR). Specializările sale includ terapia tulburărilor de limbaj și comunicare, terapia tulburărilor miofuncționale orofaciale, tulburări de deglutiție, terapia ABA (Applied Behavior Analysis), precum și terapia tulburărilor de scris-citit.
În cadrul activității sale, coordonează planuri de intervenție logopedică, sprijină tinerii logopezi pentru specializarea pe diverse tehnici logopedice, organizează grupuri de socializare și susține cursuri pentru părinți și logopezi.
De asemenea, a fost speaker la conferințe de specialitate și a publicat articole în reviste de specialitate și este colaborator la Asociatiei Help Autism.
Temă: Respirația corectă – efectele pozitive asupra evoluției copilului cu autism
Abstract: Respirația corectă nu este doar un factor esențial în terapia logopedică, ci și un element fundamental pentru o viață sănătoasă. Din perspectiva unui logoped, dar și terapeut miofuncțional, respirația eficientă contribuie la dezvoltarea corectă a structurilor oro-faciale, prevenind disfuncții precum malocluzia, tulburările de deglutiție, tulburări de somn și chiar probleme de sănătate.
Recent, studiile arată că exercițiile de respirație pot activa nervul vag, care joacă un rol crucial în reglarea comportamentului social și emoțional la copiii cu autism și nu numai, prin calmarea sistemului nervos și reducerea activității emoționale excesive.
Această prezentare va explora tehnici de respirație ce susțin atât o pronunție eficientă, contribuind la îmbunătățirea abilităților de comunicare, cât și ameliorarea simptomelor în diverse tulburări, de la cele comportamentale, până la cele medicale ( apnee, polipi, tulburări miofuncționale, etc).