William L. Heward, Ed.D., BCBA, Profesor emerit în educaţie, Universitatea de stat Ohio. Activitatea de cercetare desfăşurată de Bill s-a îndreptat spre promovarea generalizării şi menţinerii noilor abilităţi învăţate, creşterea nivelului de eficacitate a instrucţiunilor grupului şi îmbunătăţirea succesului academic pentru studenţii cu dizabilităţi din sistemului educaţional general. A fost autor şi co-autor pentru cinci cărţi, inclusiv Exceptional Children: An Introduction to Special Education, A opta ediţie (Merrill / Prentice Hall, 2006). Bill este membru al Asociaţiei analiştilor comportamentali şi în 2006 a primit Premiul pentru educaţie comportamentală acordat de Departamentul 25 Fred S. Keller din cadrul Asociaţiei psihologilor din America.

Sumar temă Conferința Internațională ABA:

Promovarea generalizării si menținerii schimbării comportamentale, Partea I: Principii si concepte introductive

Abstract:

Învățarea de noi informații și dezvoltarea de noi abilități nu va conta foarte mult în cazul în care elevii nu vor reuși să le folosească în situații relevante.

Planificarea si transmiterea instrucțiunilor care promovează generalizarea reprezintă o provocare majora pentru toți profesorii, si este un aspect critic pentru cei care lucrează cu elevi cu nevoi speciale. Aceasta provocare este ilustrata de întrebări precum:

  • Elevul care a învățat astăzi, în clasă, să numere și să utilizeze banii va reuși să facă același lucru mâine, saptamana viitoare, luna viitoare sau anul viitor?
  • Elevul va putea să numere și să utilizeze banii la un restaurant sau la magazin?
  • Elevul va putea să numere și să utilizeze diferite tipuri de bani pe care nu i-a învățat în mod direct?

Trei tipuri de rezultate de generalizare  ale invatarii vor fi definite si ilustrate, vor fi identificate obstacolele care stau în calea generalizării și vor fi prezentate și explicate cinci principii de optimizare ale generalizării.

Promovarea generalizării si menținerii schimbării comportamentului, Partea II: strategii si tehnici 

Abstract:

Strategiile (ex., atingerea contingentelor naturale ale întăririi, stimuli comuni) si tehnici (ex. capcane comportamentale, recompense întârziate) pentru optimizarea generalizării cunoștințelor si abilitaților nou obținute in timp, context, cu descrierea răspunsurilor. Participanții vor primi materiale aferente cercetării.

Vezi programul